Earnewâld

Titania ligt in het hart van Friesland, in de driehoek tussen Leeuwarden, Heerenveen, Drachten en vlakbij het dorpje Earnewâld (Eernewoude), een van oudsher bekende watersportplaats aan de Friese Meren.

Earnewâld ligt midden in een bijzonder rijk en uniek natuurgebied. Dit gebied bestaat uit twee delen, het Princenhof en de Oude Venen.

Het Princenhof is een fantastisch gebied dat bestaat uit kleine en grote plassen, kreken en bredere waterwegen, grote en kleine eilanden. De naam Princenhof is ontleend aan haar functie als voormalig jachtgebied van het Oranjehuis.

De Oude Venen is een waterrijk natuurgebied dat goed toegankelijk is voor niet al te grote schepen.

http://www.earnewald.nl/

Titania

Titania is werkelijk uniek gelegen op de hoek van een eilandje in het Sânemar (Zandmeer).

Doordat het perceel vrijwel rondom door water is omgeven, is het huis al- leen per boot te bereiken. In de haven, aan het eind van het dorp parkeert u eerst uw auto op een van de twee voor Titania gereserveerde parkeer- plaatsen. Daarna begint het avontuur, want in het haventje ligt het roei/ motorbootje voor u klaar. Hiermee vaart u in 5 minuten naar het eiland, maar als u liever roeit, duurt de oversteek iets langer, afhankelijk van uw behendigheid.

Het eiland ligt midden in een natuurgebied dat in open verbinding staat met de Friese Meren. Met een half uurtje varen bent in het gezellige watersportplaatsje Grou en met twee uur varen bent u in de historische binnenstad van Sneek, bekend van de Waterpoort, en de Sneekweek.

links.png    Het eiland ligt midden in een natuurgebied dat in open verbinding staat met de Friese Meren.   rechts.png

 

NP De Alde Feanen

 

Het Sânemar is onderdeel van een natuur- en stiltegebied, het Nationale Park “de Alde Feanen” (de Oude Venen).

http://www.np-aldefeanen.nl/documents/home.xml?lang=nl

Dit is een bijna 4.000 ha groot gebied aan laagveenmoeras. Het is een zeer afwisselend landschap bestaande uit meren, veenplassen, petgaten, rietlanden, moerasbossen, trilvenen, en dotterbloemhooilanden en rietlanden. In het gebied komen meer dan 450 soorten planten voor.

Door de ligging en variatie is De Alde Feanen enorm belangrijk voor water-, moeras- en weidevogels. In het zomerhalfjaar broeden er veel vogels. Tot nu toe zijn er meer dan 100 soorten waargenomen. Het natte gebied is een onmisbare pleisterplaats voor tal van doortrekkers en wintergasten. Binnen het gebied is ook ooievaarsbuitenstation It Eibertshiem gevestigd.

De Alde Feanen heeft sinds 2006 de status van ‘Nationaal Park’ en is daarmee het twintigste Nationaal Park in Nederland en tevens het laatste. Nationale parken in Nederland zijn de belangrijkste natuurgebieden die in de huidige staat blijven voortbestaan. Bij zo’n Nationaal Park hoort ook een bezoekerscentrum met alle informatie over het gebied. U vindt het bezoekerscentrum in het voormalige hoofdgebouw van buitenplaats ‘It Wiid’. 

http://www.np-aldefeanen.nl/documents/bezoekerscentrum.xml?lang=nl

Recreatie.

De recreatieve waarden van De Alde Feanen zijn bijzonder groot. Die lig- gen vooral op het gebied van watersport, sportvisserij en schaatssport. In en rondom De Alde Feanen bevinden zich verschillende watersportcentra zoals: Earnewâld, Grou, Warten en De Veenhoop.

‘s Zomers bezoeken meer dan 700.000 waterrecreanten het gebied. In het natuurgebied zijn de meeste vaarten, plassen en meren voor de water- sport vrij toegankelijk. Daar kan naar hartenlust worden gezeild en gevist. Op verschillende punten zijn door het recreatieschap ‘De Marrekrite’ speciale ligplaatsen aangelegd. Bovenal is De Alde Feanen een uniek kanogebied.

Bezienswaardigheden

In Earnewâld verwijzen wij u naar het toeristenbureau Earnewald, waarop u diverse links kunt bekijken:

http://www.earnewald.nl

Verder kunt u bezoeken:

Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen: http://www.np-aldefeanen.nl/documents/bezoekerscentrum.xl?lang=nl

In de omgeving van Earnewâld vindt u:

Het pittoreske Grou: http://www.grou-online.nl/index.html

Historisch Sneek: http://www.vvvzuidwestfriesland.nl/dorp-en-stad/sneek/